Slaaponderzoek in vertrouwde omgeving
Binnen het OPZuid project “Ontwikkeling Patiëntvriendelijke Slaap EEG-Patch” (hierna: OP-SLEEP) ontwikkelen Onera Health, de Technische Universiteit Eindhoven en Stichting Kempenhaege een set draadloze producten waarmee op een meer toegankelijke en comfortabele wijze slaaponderzoeken in een vertrouwde omgeving kunnen worden uitgevoerd. De set bestaat uit een aantal patches voor hoofd, borst en benen en achterliggende software die de gemeten data uitleest. Met deze producten kan het slaaponderzoek thuis uitgevoerd worden. De patiënt brengt de patches zelf aan wanneer hij gaat slapen, zodat deze alle data rondom de kwaliteit van de slaap kunnen meten. Denk hierbij aan ademhaling, hartslag, hersenactiviteit en meer. De volgende dag worden deze data ingeladen in het speciaal ontwikkelde softwareprogramma. Met behulp van algoritmen worden de ruwe data omgezet tot informatie over de kwaliteit van de slaap.
Voordelen van draadloze patches
Pieter Ermers is oprichter en vicepresident Engineering van Onera Health. Volgens hem heeft de set patches een aantal unieke voordelen: “Een belangrijk voordeel is dat de draadloze patches in het gebruik een stuk comfortabeler zijn dan de producten die momenteel gebruikt worden. Patiënten ervaren het als zeer onprettig om in een slaapkliniek te worden bekabeld voor een slaapmeting. Met de draadloze patches is dit niet meer nodig. Ook het feit dat men het slaaponderzoek thuis in de vertrouwde omgeving kan uitvoeren, zorgt voor rust en betrouwbare meetresultaten. Een ander belangrijk voordeel is de robuustheid van het systeem. In een kliniek zien we nog wel eens dat de vastgesnoerde sensoren door slaapbewegingen van de patiënt van het lichaam afvallen, waardoor deze geen data meer kunnen meten. Wij hebben het OP-Sleep-systeem op een dusdanige manier ontwikkeld dat het stevig tegen de huid aan zit, waardoor de patches er niet meer afvallen. Een derde voordeel is het feit dat met het OP-SLEEP-systeem een flinke kostenreductie kan worden gerealiseerd. Doordat patiënten niet meer in een kliniek hoeven te verblijven, worden hoge zorgkosten bespaard”.
Maatschappelijke impact
Volgens Pieter Ermers kunnen de producten van OP-SLEEP een grote maatschappelijke impact hebben. Doordat er meer slaapdiagnoses kunnen worden gesteld, kunnen meer patiënten op de juiste manier met hun slaapproblemen worden geholpen. Wanneer al deze patiënten een goede nachtrust krijgen, draagt dat enorm bij aan hun vitaliteit, gezondheid en productiviteit. Hoewel de focus aanvankelijk lag op slaapproblematiek, kijkt Onera binnen het OP-SLEEP project ook naar andere gezondheidsproblemen. Pieter Ermers licht toe: “De afgelopen tijd hebben we te maken gehad met het coronavirus. Opvallend hierbij is dat mensen wisselende klachten hebben en het virus op verschillende manieren verwerken. We zijn daarom een onderzoek gestart waarbij we met de patches de activiteit van de longen volgen en onderzoeken hoe het coronavirus in het lichaam werkt en wordt afgebroken. Hiermee hopen we ook bij te kunnen dragen aan een beter begrip van het virus”.