COLUMN
Veerkrachtig door samenwerking
Han Polman
Voorzitter Comité van Toezicht OPZuid
Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland
COLUMN
Han Polman
Voorzitter Comité van Toezicht OPZuid
Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland
Voor de belangrijkste maatschappelijke opgaven zijn we afhankelijk van elkaar. Dit betekent dat we over organisatiegrenzen heen moeten samenwerken. OPZuid is daar een heel goed voorbeeld van.
In de samenwerking tussen de drie zuidelijke provincies benutten we onze verschillende krachten om met onze bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en mede-overheden de uitdagingen van deze tijd beter aan te kunnen. De voorbeelden van het afgelopen jaar uit dit jaarverslag laten een grote innovatieve kracht zien en bieden inspiratie om de samenwerking te continueren. Zonder andere projecten tekort te willen doen, licht ik er graag een paar uit die met coronaherstelmiddelen uit het REACT-EU-programma gerealiseerd worden:
Ook in het afgelopen jaar heeft corona veel leed veroorzaakt, zowel in het privéleven van mensen als zakelijk. Tegelijkertijd is enorme veerkracht zichtbaar geworden in onze regio’s. Die samenwerking en veerkracht zullen we ook de komende tijd hard nodig hebben met elkaar.
Ik schrijf dit voorwoord op het moment dat Russische legers Oekraïne intrekken. In de eerste plaats gaan onze gedachten naar het vreselijke leed dat de inwoners van Oekraïne wordt aangedaan. Onze samenwerking in Europa is gebaseerd op onze gezamenlijke Europese waarden: de vrijheid en veiligheid om ons te kunnen ontplooien en rekening te houden met elkaar en de toekomst van onze aardbol.
In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de Europese programma’s. Met REACT-EU is er voor ruim € 50 miljoen aan subsidie geïnvesteerd in projecten die niet alleen een bijdrage leveren aan de transities uit de Regionale Innovatie Strategie (RIS) maar ook aan een duurzaam en krachtig herstel van de economie in de post-coronaperiode.
In 2022 staan we aan de vooravond van de nieuwe programmaperiode. Iets later dan voorzien, maar met legio kansen voor het innovatieve mkb in Zuid-Nederland. In deze periode staat de Regionale Innovatie Strategie RIS3 2021-2027 centraal. We zetten strategisch in op de voor Zuid-Nederland relevante thema’s binnen de transitieopgaven, waaronder de eiwittransitie, circulair bouwen en preventie in de gezondheidszorg. Deze thema’s hebben ook al een plek gekregen binnen REACT-EU maar in de nieuwe openstellingen gaan we hier nog gerichter mee om, waarbij we de kracht van Zuid-Nederland nog meer zullen benutten.
Wat betreft innovatie zullen sociale innovatie en procesinnovatie net zo belangrijk zijn als technologische innovatie. Uitgangspunt binnen OPZuid is dat projecten (maatschappelijke) impact op de transities moeten hebben.
Ik kijk niet alleen uit naar de eerste openstellingen van dit nieuwe programma maar ook naar de overige kansen die Europa ons biedt. Naar de Interreg-programma’s die starten bijvoorbeeld en naar het zogenoemde Just Transition Fund (JTF) dat in het najaar aanvangt. In dat JTF komt de Zuid-Nederlandse samenwerking goed naar voren, vooral gericht op de procesindustrie in Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant en Zuid-Limburg, waar de transitie naar een minder fossielafhankelijke industrie centraal staat.
De afgelopen jaren schreef Theo Bovens als voorzitter van het Comité van Toezicht op deze plek. Ik wil hem danken voor zijn goede werk en ga graag op dezelfde voet voort om de samenwerking in Zuid-Nederland te stimuleren en verder uit te bouwen. Doet u mee?
maart 2022